KUD NUM na festivalu In Memoriam prof. Peter Hafner – VELIKANI_PLASTIČNE KRAJINE

Foto: Nina Pernat

Vabimo vas na ekološko zvočno predstavo za vso družino “Velikani_plastične krajine” avtorice Ajde Tomazin – se vidimo na Trgu po gradom v petek, 19.7. ob 18h!

Spoznajte velikane plastične krajine – človeka, oblak in ledeno goro ter kako imajo naša dejanja posledice v prihodnosti na drugem koncu našega planeta preko relacije vzroka in učinka – teorije Metuljevega učinka. Velikani so metafore za zavedno in nezavedno delovanje človeka (kaj iniciiramo, kako to razvijemo skozi proces ozaveščanja). Preko poetične plesno-vizualne zgodbe bomo aplicirali naša dejanja – kako odvržen odpadek pripomore k lomljenju ledene gor, podnebnim spremembam ali k nastanku otokov plastike v oceanu. Velikani so “sešiti” iz recikliranih plastičnih vrečk. Uprizoritev je primerna za odrasle in otroke, je ekološko kritična in trajnostno naravnana.

Začetki projekta segajo v avtorsko delo koreografinje in oblikovalke Ajde Tomazin z umetniško študijo Net in Work v Frankfurtu v Nemčiji (2011-2014), leta 2020 je razvila plesno instalacijo s slušalkami ICEBERG_the giant v javnem prostoru – ki je bila del Festivala UKREP ter Festivala Reciklart v Ljubljani; v Kranju pa v okviru festivala Kalejdoskop in BIEN Kranj. Projekt VELIKANI _ plastične krajine, po konceptu reciklaže idej, črpa navdih iz prej že mednarodno prepoznanih projektih, ki za najmlajše in ostale generacije gradijo interdisciplinarna umetniške prakse. V predstavi soustvarja in pleše, plesalka in pedagoginja Špela Premelč, avtorsko glasbo podpisuje tandem Drejc Pogačnik in Sašo Tepina.

Ekološko zvočna plesna predstava je namenjena tako odraslim kot tudi otrokom in govori o posledicah človekovih dejanj na eni in drugi strani planeta (teorija metuljevega učinka). Preko poetične plesno-vizualne kompozicije ozavešča – kako odvržen odpadek pripomore k lomljenju ledene gor, podnebnim spremembam in h nastanku otokov plastike v oceanu.

koncept + koreografija + režija: Ajda Tomazin
soustvarjanje in ples: Špela Premelč
avtorska glasba: Drejc Pogačnik, Sašo Tepina
snemanje in montaža videa: Črt Štrubelj
fotografija: Mirta Zajc, Maša Pirc / Layerjeva hiša, Ajda Tomazin / Odprti predali
pomoč pri izdelavi scenskih elemntov: Gall Močnik
dramaturško svetovanje in oblikovanje svetlobe: Anže Virant

produkcija: Ajda Tomazin, ODPRTI PREDALI, zavod za sodobne interdisciplinarne procese Kranj
s podporo Mestne občine Kranj
koprodukcija: Hiša otrok in umetnosti Ljubljana, Zavod Carnica (Layerjeva hiša)

trajanje predstave: 35min + zaključek z interaktivnim delom

Izvebo dogodka finančno podpira Občina Škofja Loka.